14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Zonnepanelen

Door middel van zonnepanelen wek je zelf op een duurzame manier zonne-energie op. Dit is goed voor het milieu en voor jouw portemonnee. Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat er minder gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen. Op deze pagina leggen we alles uit over zonnepanelen. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2023
Laatste update: 25-3-2024
Zonnepanelen
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2023
Laatste update: 25-3-2024

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn technologische apparaten die zonlicht omzetten naar elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Wanneer er zonlicht op de zonnecel valt, worden de fotonen in het licht geabsorbeerd door het silicium. Op deze manier worden er elektronen los gemaakt van de atomen in het silicium, deze worden vervolgens door een intern elektrisch veld geleid naar geleiders in het zonnepaneel. Het aantal zonnecellen dat in een zonnepaneel zit, varieert. Wanneer er meer zonnecellen gebruikt worden zal het rendement ook hoger zijn. Zonnepanelen zijn in staat om energie op te wekken zolang er voldoende zonlicht is. Wanneer er meer dan één zonnepaneel wordt gebruikt, kunnen deze in serie geschakeld worden om nog meer energie op te wekken.
Naast het feit dat zonne-energie een onuitputtelijke bron is, kan het gebruik van zonnepanelen ook zorgen voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook kan helpen bij het verminderen van het wereldwijde gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn zonnepanelen over de lange termijn voordeliger dan traditionele vormen van energieopwekking, zoals het gebruik van elektriciteit die afkomstig is van fossiele brandstoffen. 

De drie meest voorkomende zonnepanelen zijn: monokristallen panelen, polykristallijn panelen en amorf zonnepanelen, dit zijn dunnefilm zonnepanelen. De panelen zijn ontwikkeld voor verschillende omstandigheden. Het rendement van een zonnepaneel, hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit, hoeveel zonlicht er op het paneel valt en de temperatuur van het paneel. Zonnepanelen kunnen tegenwoordig gebruikt worden voor het produceren van elektriciteit voor huizen, bedrijven en zelfs voor het opwekken van energie in grote zonne-energiecentrales. 

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

De gemiddelde kosten voor een residentieel zonnesysteem ligt tussen de € 5.000 en € 15.000. De prijs hangt af van diverse factoren, namelijk: hoeveel zonnepanelen er nodig zijn, de kwaliteit, de installatiekosten en eventuele extra componenten zoals omvormers en montagesystemen. Zonnepanelen worden altijd in sets van 6, 10 of 18 verkocht.  

 Andere externe factoren die invloed kunnen hebben op de prijs zijn: de locatie van de woning, de specifieke energiebehoefte en de beschikbaarheid van kortingen en financiële stimulansen. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief goede panelen en apparatuur, op deze manier kun je de maximale efficiëntie en levensduur van het systeem te garanderen. Hoewel de kosten van een zonnesysteem bij het aanschaffen hoog kunnen zijn, kunnen de besparingen op energierekeningen en de stijging in woningwaarde op lange termijn opwegen tegen de kosten. Wil jij zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk om verschillende offertes aan te vragen om de exacte kosten in beeld te hebben bij jouw situatie.

Welke zonnepanelen zijn geschikt voor mij?

Welke zonnepanelen het beste aansluiten bij jou wensen en behoeften zijn afhankelijk van een aantal factoren:

Geschikt dak

Je dak moet geschikt zijn voor het installeren van zonnepanelen, hierbij is de richting van jouw dak belangrijk. Een schuin dak gericht naar het zuiden vangt de meeste zon waardoor je een hogere stroomopbrengst hebt. Daarnaast is een dak gericht naar het oosten of westen ook prima geschikt. Bij een plat dak is de richting minder belangrijk, deze kun je namelijk alle kanten op richten. 

Schaduw en zonuren

Een andere belangrijk aspect zijn het aantal uren dat de zon op het dak schijnt, dit bepaalt namelijk hoeveel stroom je kan opwekken. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de schaduw op het dak. Een obstakel zoals bijvoorbeeld een boom, schoorsteen of dakkapel kan ervoor zorgen dat er schaduw op het dak valt waardoor de opbrengst van de zonnepanelen kan verminderen. Het is dus belangrijk om bij het installeren van de zonnepanelen rekening te houden met de schaduw, zo kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare zonuren. Als de schaduw de opbrengst toch flink verlaagt, kun je een omvormer aanschaffen. 

De prijs

Er zijn drie soorten zonnepanelen met elk een andere prijsopgave. Zo is de polykristallijn het goedkoopste en de dunne film het duurste zonnepaneel. Daarnaast zijn er ook verschillende merken en kwaliteiten van zonnepanelen die invloed hebben op de prijs. Het is belangrijk om bij de aanschaf van zonnepanelen niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit, opbrengst en garantie. Een goedkoper zonnepaneel kan uiteindelijk duurder zijn door een lagere opbrengst en kortere levensduur. Het is daarom verstandig om te investeren in kwalitatief goede zonnepanelen, zodat de opbrengst en levensduur optimaal zijn.

Wil je meer lezen over het beste energieleverancier met zonnepanelen?

Wat leveren zonnepanelen op?

Jaarlijks levert een zonnepaneel gemiddeld 315 kWh per jaar op, standaard panelen hebben namelijk een vermogen rond de 370 Wp. De exacte opbrengst hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van de zonnepanelen, de richting waarin ze geplaatst zijn, de hellingshoek en eventuele schaduwvorming. Ook het type zonnepaneel en de kwaliteit speelt een rol in de opbrengst. Over het algemeen geldt dat hoe beter de omstandigheden zijn, hoe hoger de opbrengst zal zijn. Het is daarom belangrijk om een goede locatie te kiezen en de panelen goed te onderhouden voor een zo optimaal mogelijke opbrengst. Invloed van weersomstandigheden.

Het aanschaffen van panelen kost in het begin veel geld, de terugverdientijd hiervan is gemiddeld 6-8 jaar. Wanneer je de investering hebt terugverdiend is alle energie die je dan opwekt winst. Zo bieden panelen veel voordelen op lange termijn, zoals een lagere energierekening en een verminderde afhankelijkheid van energieleveranciers. 

Wat is salderen? 

Wanneer je saldeert lever je energie terug aan het openbare net. Dit gebeurt wanneer je door het opwekken van energie een deel overhoudt. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt die meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt. Deze extra energie wordt teruggeleverd aan het net en wordt verrekend met je totale energieverbruik. Op deze manier betaal je alleen voor de netto hoeveelheid energie die je hebt verbruikt. Dit wordt ook wel het terugleveren van energie genoemd. De salderingsregeling is in Nederland wettelijk verplicht voor kleinverbruikers tot een maximaal verbruik van 10.000 kWh per jaar. Wanneer je energie teruglevert, ontvang je een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding varieert per energieleverancier en is meestal gebaseerd op de marktprijzen voor elektriciteit. Daarnaast speelt ook het moment waarop de energie wordt teruggeleverd mee. Wanneer er meer vraag is naar energie, zal de vergoeding over het algemeen hoger zijn dan wanneer er een overschot aan energie is. 

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen?

De voordelen van zonnepanelen zijn als volgt:

  • Je kunt door middel van zonnepanelen geld besparen en verdienen. 

  • De waarde van je woning stijgt. 

  • Je bent niet meer afhankelijk van energieleveranciers. 

  • Je wekt duurzame stroom wat altijd beschikbaar is. 

De nadelen van zonnepanelen zijn als volgt:

  • Er is een redelijk lange terugverdientijd, namelijk 6 tot 8 jaar. 

  • In de meeste gevallen moet de meterkast aangepast worden evenals ruimte op zolder.

  • Het verandert de uitstraling van je huis.

  • Het onderhoud van de zonnepanelen is over het algemeen vrij duur.