Hoe worden terugleverkosten berekend? Er zijn twee manieren waarop energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen. Aan de hand van de manier waarop leveranciers jouw terugleverkosten berekenen, kun je zelf uitrekenen hoeveel je op jaarbasis aan terugleverkosten betaalt. Energieleveranciers berekenen de terugleverkosten op basis van de volgende manieren:
Terugleverkosten in schalen
De meeste leveranciers berekenen de terugleverkosten bij hun vaste contracten aan de hand van schalen. De leverancier deelt je dan op basis van je (geschatte) verbruik in in een van deze schalen, bijvoorbeeld: schaal 5 - 2000-2999 kWh. Die schalen bepalen de leveranciers zelf. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de schaal waarin je zit en natuurlijk hoe hoger de terugleverkosten. Je betaalt een vast bedrag per maand, dat onderdeel is van je voorschotbedrag. Met deze manier van rekenen, betaal je soms voor het terugleveren van meer stroom dan je daadwerkelijk doet.
Terugleverkosten per kWh
Worden jouw terugleverkosten berekend per kWh die je teruglevert? Dan betaal je een vast tarief per kWh die je teruglevert. Je betaalt op die manier echt alleen voor de stroom die je teruglevert. Onder andere Oxxio, ENGIE en Greenchoice berekenen de terugleverkosten per kWh. Leveranciers van dynamische contracten die terugleverkosten rekenen, doen dat aan de hand van het aantal kWh’s die je teruglevert. Onder andere NextEnergy en Frank Energie doen dat.
Verhogen andere kosten
Sommige leveranciers compenseren de extra kosten door terugleveren met zonnepanelen op een andere manier. Denk daarbij aan het verhogen van de vaste leverkosten en het hanteren van een lagere welkomstkorting. Hou er daarom rekening mee dat je niet alleen kijkt naar de terugleverkosten. Terugleverkosten maken een energiecontract niet meteen goedkoop of duur, het gaat om het totale kostenplaatje. Wij houden daar rekening mee bij het vinden van de voordeligste en beste energieleverancier voor jou.