Gas en licht vergelijken
- 100% onafhankelijk
- Al meer dan 15 jaar ervaring
- Persoonlijke service
Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan helpen wij je met schatten.
Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod dat aansluit bij je verbruik en persoonlijke wensen. Op prijs & kwaliteit!
Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar.
Stap gratis over en ontvang een exclusief overstapcadeau.
Wees er snel bij, want op = op! (Nog 1.465 beschikbaar)
Wij vergelijken de Nederlandse energieleveranciers, niet alleen op prijs, ook kijken we naar wat voor jouw situatie het beste is. We nemen factoren mee als duurzaamheid en welke extra’s elke leverancier biedt. Zo kunnen wij jou altijd de best passende deals bieden!
Doordat de prijzen voor gas en elektriciteit het afgelopen jaar aanzienlijk zijn gestegen, denken veel mensen dat het weinig zin heeft om over te stappen naar een andere energieleverancier. Toch kunnen de tarieven onderling behoorlijk verschillen. Tussen je huidige contract en een contract bij een andere energieleverancier kan gemakkelijk een verschil van honderden euro's ontstaan. Daardoor kun je uiteindelijk veel goedkoper uit zijn.
Via EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk de beste energiedeal vinden, afgestemd op je verbruik, persoonlijke wensen en behoeften!
Bij het huren van een woning zijn de kosten voor gas en licht soms inbegrepen in de huurprijs, waarbij deze kosten onder 'servicekosten' vermeld worden. Dit is echter niet altijd het geval. Als huurder moet je soms zelf een energieleverancier kiezen en de kosten voor gas en licht betalen. In zo'n situatie is het aan te raden om verschillende energieleveranciers te vergelijken om zo op je energierekening te besparen.
Aangezien de prijzen van gas en licht behoorlijk kunnen variëren, is het verstandig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. In het onderstaande voorbeeld tonen wij zowel de variabele als de dynamische tarieven per leverancier. Hierdoor kun je gemakkelijk de meest voordelige aanbieder van gas en licht vinden. Let op: eventuele kortingen zijn in dit voorbeeld niet meegenomen.
Per 1 januari 2024 is het prijsplafond voor energie opgeheven. Sinds 1 januari 2023 was er een prijsplafond in Nederland van invloed op de tarieven voor gas en elektriciteit. Dit prijsplafond was ingesteld zodat mensen met een hoge energierekening korting kunnen krijgen. Hierdoor kun je profiteren van de maximale tarieven per kilowattuur (kWh) en per kubieke meter gas.
Wil je overstappen van gas en elektriciteit, maar weet je niet waar je moet beginnen? De specialisten van EnergieKiezer staan klaar om je hierbij te helpen. Je kunt je huidige contract eenvoudig vergelijken met energiecontracten van andere leveranciers. Het is goed mogelijk dat je aanzienlijk kunt besparen door over te stappen naar een nieuw energiecontract. Ben je niet zeker over je keuze? Dan heb je recht op een bedenktijd van in totaal 14 dagen.
Ga je verhuizen? Dan is het vaak mogelijk om al drie maanden van tevoren gas en elektriciteit aan te vragen voor je nieuwe woning. Het contract gaat echter pas in op het moment dat je daadwerkelijk in je nieuwe huis woont. Als je nog geen huis hebt, maar binnenkort wel gaat verhuizen, ontvang je een brief van de netbeheerder met relevante informatie.
Vind je het belangrijk dat je nieuwe energieleverancier duurzaam is en groene stroom levert? Dit kun je eenvoudig aangeven in onze vergelijker; steeds meer leveranciers bieden deze optie aan. Op dit moment wordt ongeveer 70% van onze stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen. In onze gas- en lichtvergelijker kun je niet alleen filteren op leveranciers die groene stroom bieden, maar ook selecteren op basis van het aantal personen in je huishouden, de looptijd van het contract en je verwachte verbruik in kilowattuur (stroom) en kubieke meter (gas). We gaan uit van een gemiddeld verbruik, maar je kunt dit altijd zelf aanpassen. Inzicht in je huidige verbruik vind je vaak terug in je huidige energiecontract.
Naast de kosten voor gas en elektriciteit, betaal je ook netbeheerkosten. Deze kosten vergoeden het transport van elektriciteit en gas naar je woning. Dankzij deze kosten kan de netbeheerder investeren in nieuwe gasleidingen en elektriciteitskabels. Gemiddeld bedragen deze kosten voor een huishouden ongeveer € 500 per jaar. Helaas zijn deze vaste leveringskosten voor stroom en gas niet aan te passen.
Om gas en licht te vergelijken, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in je eigen energieverbruik. Dit kun je doorgaans afleiden van je energierekening. Echter, als je gaat verhuizen, samenwonen of een kind verwacht, kunnen de energiekosten veranderen. Op onze website kun je een inschatting maken van wat een gemiddeld huishouden verbruikt in een vergelijkbare woning als de jouwe. Bovendien kun je op onze website het jaarlijkse verbruik van afzonderlijke apparaten bekijken, wat helpt bij het maken van een nauwkeurige inschatting.
De energiemarkt is onderhevig aan frequente veranderingen, waarbij tarieven bijna wekelijks verschuiven en zo invloed uitoefenen op je energierekening. Naast de keuze tussen een vast en een variabel tarief, is het tegenwoordig ook mogelijk om voor een dynamisch tarief te kiezen.
Het vergelijken van gas en licht kan door de frequente veranderingen vaak interessant zijn. Bekijk dus de looptijd van je contract en bepaal wanneer je zou kunnen overstappen.
Gasprijs op hoogste punt van het jaar: wat betekent dit voor jouw energierekening?
Vattenfall verhoogt tarieven vast contract
Vattenfall heeft onlangs de energietarieven voor vaste contracten verhoogd.
Waarom je nu moet overstappen van energiecontract
De ACM laat huishoudens weten dat dit het moment is om over te stappen, maar waarom?
Dit is afhankelijk van je verbruik en jouw type woning. Via onze website kan je een inschatting maken hiervan.
Via onze website kan je een nieuwe leverancier uitkiezen. Door je aan te melden bij een nieuwe leverancier, word je oude energiecontract automatisch stopgezet. Hou er wel rekening mee dat er een bepaalde tijd zit tussen het aanvragen en wanneer je nieuwe energiecontract in gaat.
De meterstanden moet je doorgeven aan de nieuwe energieleverancier. Deze zorgt er voor dat het wordt doorgegeven aan de netbeheerder. Wanneer je dit niet doet gaat de netbeheerder zelf een berekening maken die vaak nadeliger is.