14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6






KlantenserviceGesloten

waarom zijn zonnepanelen en warmtepomp de ideale combinatie

Hoewel er minder warmtepompen verkocht worden, zijn er nog steeds veel huishoudens in Nederland die naast zonnepanelen ook een warmtepomp hebben. Er zijn verschillende voordelen wanneer je ook een warmtepomp aanschaft. In dit artikel geven we meer uitleg over waarom dit voor jou interessant kan zijn.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 18-7-2024
Laatste update: 18-7-2024
Warmtepomp
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 18-7-2024
Laatste update: 18-7-2024

Voordelen van een warmtepomp en zonnepanelen

Het grootste voordeel van een warmtepomp en zonnepanelen is dat je lagere energiekosten hebt. Je kunt namelijk je eigen groene stroom opwekken met zonnepanelen en deze direct gebruiken met een warmtepomp. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het inkopen van energie bij de energieleverancier. Daarnaast zijn warmtepompen zeer efficiënt. Ze gebruiken elektriciteit om warmte uit het buitenlicht, de grond of water te halen, wat gedurende het hele jaar kan.

Hoewel je stroomverbruik met een warmtepomp wel omhoog gaat, zal je totale energieverbruik dalen. Zo heb je met een hybride warmtepomp tot wel 70% minder gas nodig, dan wanneer je geen warmtepomp heb. Met een all electric warmtepomp, heb je helemaal geen gas meer nodig. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om (deels) te stoppen met gas en een warmtepomp te kopen.

Subsidie van de overheid

Een ander voordeel van het aanschaffen van een warmtepomp is dat je subsidie van de overheid krijgt. Dit is de zogeheten 'ISDE-subsidie'. Met deze subsidie kun je tot wel 30% van de aanschafwaarde en installatiekosten terugkrijgen. Met behulp van deze subsidie probeert de overheid huishoudens te stimuleren om energieneutraal te worden. Hoelang deze subsidie nog beschikbaar is, is niet bekend.

Energie vergelijken met zonnepanelen en warmtepomp

Heb jij al zonnepanelen en een warmtepomp? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de beste energieleverancier. Let op het volgende:

  • Terugleverkosten: Je gaat waarschijnlijk energie die je zelf niet gebruikt, terugleveren aan het net. Bij veel energieleveranciers moet je hiervoor een bedrag per kWh betalen. Je wilt deze terugleverkosten zo laag mogelijk houden. Bekijk hoeveel je verwacht terug te gaan leveren, aangezien veel energieleveranciers terugleverkosten in schalen berekenen. Hierdoor kan het zijn dat de terugleverkosten tot 100 kWh bij de ene energieleverancier lager zijn, maar bij 100 kWh weer bij een andere energieleverancier lager.
  • Terugleververgoeding: Doordat je terug gaat leveren aan het net, moet je ook kijken waar je de hoogste terugleververgoeding krijgt. Omdat je pas een vergoeding krijgt na de stroom die gesaldeerd wordt, is de terugleververgoeding wel minder belangrijk dan de terugleverkosten. De terugleverkosten moet je namelijk altijd betalen.
  • Stroomprijs: Met zonnepanelen en een warmtepomp zal je veel stroom gebruiken. Hierdoor is het verstandig om te bekijken welke energieleverancier de laagste stroomprijs heeft.
  • Type contract: Kies je voor een dynamisch of een vast contract? Bij een dynamisch contract heb je elke dag andere stroomprijzen. Wanneer de stroomprijs hoger wordt, ga je direct ook meer betalen. Wanneer de stroomprijs lager wordt, ga je direct minder betalen. Bij een vast contract staat de stroomprijs vast. Je zal dus niet direct iets merken van de hogere of lagere stroomprijs in de markt.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de meest voordelige en passende energieleverancier kiezen voor jouw situatie met zonnepanelen en een warmtepomp.