14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6






KlantenserviceGesloten

Zo voorkom je onnodige kosten op je energierekening 

Voor veel mensen is de eindafrekening een lastig onderwerp wat veel vragen oproept. De eindafrekening wordt opgesteld door energieleveranciers aan het einde van een verbruiksperiode, meestal na een jaar. Hierop staat niet alleen het totale verbruik vermeld, maar ook kosten zoals energiebelastingen, netwerkkosten en eventuele kortingen. Op deze pagina leggen we de belangrijkste punten van je energierekening uit, zodat je niet te veel hoeft te betalen.  

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 24-6-2024
Laatste update: 24-6-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 24-6-2024
Laatste update: 24-6-2024

Kloppen de meterstanden en verbruik?

Het belangrijkste onderdeel van je energierekening is natuurlijk je energieverbruik. Daarom is het belangrijk om te controleren of de juiste meterstanden door de leverancier zijn gebruikt bij het opstellen van de jaarrekening. Meestal staan op de laatste pagina de beginstand en eindstand van je energieverbruik. De beginstand moet daarbij gelijk zijn aan de eindstand van de vorige jaarafrekening.

Komen de tarieven overeen? 

Verder is het belangrijk om te controleren of de tarieven overeenkomen met wat er in je contract staat. Eventuele tussentijdse tariefwijzigingen moeten namelijk per periode duidelijk worden vermeld; de energieleverancier mag geen gemiddelden gebruiken. Het is handig om te kijken of de afgesproken tarieven in uw contract worden nageleefd. Vergeet niet om bij het controleren alle tarieven inclusief of exclusief btw te bekijken. Controleer ook of alle onvermijdbare kosten, zoals administratiekosten (vaste leveringskosten of vastrecht), in de prijs zijn inbegrepen. 

Kloppen de netbeheerkosten?

Gebruik je minder dan 500 m³ gas per jaar? Dan zijn de netbeheerkosten lager dan bij een verbruik van meer dan 500 m³. Sommige energieleveranciers passen echter in deze situatie toch de netbeheerkosten van een hoger verbruik toe. Dit kan een verschil van tientallen euro's per jaar maken. Deze tarieven zijn te vinden op de website van je netbeheerder. Vraag je je af wie je netbeheerder is? Lees hier meer. 

Controleer de groottes van de aansluitingen

Normaal gesproken hebben consumenten een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x25 ampère of een aansluiting die groter is dan 1x10 ampère. De gasmeter is meestal van het type G4 of G6. Het kan echter voorkomen dat consumenten een te grote aansluiting hebben, bijvoorbeeld G10. In dat geval betaal je mogelijk honderden euro’s meer aan transportkosten dan nodig.

Kloppen de belastingen?

Op 1 januari stelt de overheid de belastingen opnieuw vast, wat enigszins verwarrend kan zijn als je jaarafrekening in twee verschillende belastingjaren valt. Bij het controleren van je afrekening is het belangrijk dat de afgesproken energietarieven in je contract worden gehanteerd. De belastingverhoging valt buiten deze afspraken. Om te controleren of de juiste tarieven zijn toegepast, is het raadzaam om naar de ‘kale tarieven’ te kijken. Dit zijn de tarieven zonder energiebelasting en opslag voor duurzame energie en klimaattransitie (ODE).

Is de vermindering energiebelasting verrekend?

De energierekening bestaat grotendeels uit belastingen. Omdat elektriciteit als een basisbehoefte wordt beschouwd, ontvang je een compensatie voor een deel van de energiebelasting. Dit wordt de ‘vermindering energiebelasting’ genoemd, voorheen bekend als de heffingskorting. Als het gaat om een woonadres heb je hier recht op. Er zijn echter uitzonderingen, zoals garageboxen en centrale ruimtes van appartementencomplexen. Het bedrag van de vermindering energiebelasting wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. In 2023 was dit € 597,- en is het afgelopen jaar verhoogd naar € 631,-. Dit vaste bedrag moet worden afgetrokken van het totaalbedrag op uw rekening. Als je zelf stroom opwekt, is het belangrijk om te controleren of dit bedrag correct is verrekend. Energieleveranciers vergeten dit soms bij huishoudens met zonnepanelen.

Zijn de kortingen uitbetaald? 

Soms krijg je bij een nieuw energiecontract welkomstkortingen. Als dat het geval is, moet deze korting ook op je jaarafrekening worden verrekend. Helaas gebeurt dit niet altijd. Soms kiest een energieleverancier ervoor om de korting apart uit te betalen. Je kunt deze informatie terugvinden in de contractvoorwaarden. Soms gebruiken leveranciers andere termen in plaats van korting, zoals een eenmalige korting, cadeau of cashback. Het bedrag kan ook opgesplitst zijn voor stroom en gas. 

Klopt de opbrengst van je zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen? Dan wordt op de jaarafrekening je jaarlijkse stroomafname verrekend (gesaldeerd) met je jaarlijkse teruglevering. Deze verrekening is gebaseerd op de stroomtarieven. Voor elke kilowattuur (kWh) die je opwekt, ontvang je dezelfde prijs als die je per kWh aan je leverancier zou betalen. Maar wat als je meer stroom teruglevert dan je afneemt? Dan ontvang je over het netto teruggeleverde stroomoverschot een terugleververgoeding. Deze vergoeding is aanzienlijk lager dan de prijs die je normaal betaalt. Het is belangrijk om te controleren of de juiste terugleververgoeding is toegepast op het deel dat je meer hebt opgewekt. Let ook goed op of de ‘vermindering energiebelasting’ correct is berekend. Het komt namelijk voor dat deze bij zonnepanelen niet altijd wordt verrekend.