14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceOpen tot 17:00

Het uitschakelen van je zonnepanelen om te besparen: verstandig of niet?

De discussies en veranderingen op de energiemarkt rondom zonnepanelen roepen veel vragen op bij consumenten. Met het besluit om de salderingsregeling in 2027 volledig af te schaffen en de introductie van terugleverkosten, twijfelen veel mensen of zonnepanelen nog wel rendabel zijn en of ze niet meer kosten met zich meebrengen dan dat ze opbrengen. Is het dan niet voordeliger om ze uit te schakelen? 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 27-6-2024
Laatste update: 27-6-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 27-6-2024
Laatste update: 27-6-2024

Waarom zonnepanelen uitschakelen?

Veel energieleveranciers zijn dit jaar begonnen met het invoeren van terugleverkosten voor huishoudens met zonnepanelen. Deze kosten worden in rekening gebracht wanneer je energie teruglevert aan het net. Als je wilt voorkomen dat je deze kosten moet betalen, kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen uit te schakelen. Echter, dit is niet altijd een voordelige optie, afhankelijk van je specifieke situatie.

Wanneer zonnepanelen uitzetten?

Het uitzetten van zonnepanelen loont niet altijd. Uit onderzoek van EnergieKiezer.nl blijkt dat het altijd voordelig is om je zonnepanelen ingeschakeld te laten als je veel meer teruglevert dan je verbruikt. Echter, wanneer je slechts iets meer teruglevert dan je verbruikt, verschilt het per energiemaatschappij of het voordelig is om de panelen aan of uit te zetten. Hoewel het om relatief kleine bedragen per jaar gaat, kan het bij sommige energiebedrijven, zoals Vandebron of Vattenfall, financieel aantrekkelijk zijn om je zonnepanelen op bepaalde momenten uit te schakelen.

Als je veel meer energie teruglevert dan je zelf verbruikt, is het gunstig om je zonnepanelen altijd aan te laten staan. Lever je slechts iets meer terug dan je verbruikt, dan kan het per aanbieder verschillen of je beter de panelen uit of aan kunt zetten.

Denk jij er aan om je zonnepanelen uit te zetten? Houd dan rekening met de volgende stappen

  • Bepaal eerst je jaarlijks energieverbruik.

  • Bereken vervolgens de geschatte jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen.

  • Let op hoeveel van deze opbrengst je direct kunt gebruiken, want voor elke kilowattuur die je direct verbruikt, hoef je geen kosten te betalen. Vaak gebruik je zo'n 30% direct in huis.

  • Houd ook rekening met seizoensgebonden verschillen in opwekking; in de winter kan je verbruik hoger liggen. 

Hoe schakel je zonnepanelen uit?

Het uitschakelen van zonnepanelen is gemakkelijk en kan op verschillende manieren worden gedaan:

  1. Schakel de omvormer uit:
     De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor gebruik in huis. Zoek de omvormer (meestal in de buurt van de meterkast) en zet deze uit. Dit kan via een schakelaar of knop op de omvormer zelf.

  2. Fysieke uitschakeling van zonnepanelen:
    Als je de zonnepanelen volledig wilt uitschakelen, kun je de stroomtoevoer naar de panelen onderbreken door de stekkers van de panelen los te koppelen of door de zekeringen van de zonnepanelen uit te schakelen. 

  3. Raadpleeg altijd de handleiding:
    Voor gedetailleerde instructies specifiek voor jouw zonnepanelensysteem is het raadzaam om de handleiding te raadplegen. Elke installatie kan verschillen in de exacte stappen die nodig zijn.

Stroom opslaan met een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan ook een oplossing zijn als je geen terugleverkosten wil betalen. Hiermee kun je de opgewekte zonne-energie opslaan die niet direct wordt verbruikt. De thuisbatterij slaat gelijkstroom op, die wordt omgezet door een ingebouwde omvormer naar wisselstroom. Op momenten dat je meer energie verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, levert de thuisbatterij stroom in plaats van dat je dit van het elektriciteitsnet afneemt. Wanneer de batterij leeg is, schakel je weer over op stroom van het net. 

Is het uitschakelen van zonnepanelen verstandig?

Zolang de salderingsregeling nog van kracht is, valt de besparing op energie voor huishoudens met een vast of variabel contract mee. Het is begrijpelijk dat mensen overwegen hun zonnepanelen uit te schakelen, maar in de praktijk blijkt het financiële voordeel vaak beperkt. Het verschilt per energieleverancier, maar het uitzetten van zonnepanelen kan soms slechts een besparing van enkele tientjes per jaar opleveren. Of dit de moeite waard is, hangt af van persoonlijke overwegingen.

Energie met zonnepanelen vergelijken

Op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met EnergieKiezer kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract voor zonnepanelen met EnergieKiezer!