Stroomverbruik warmtepomp
Heb je recent een warmtepomp geïnstalleerd? Dan zal dit invloed hebben op je energiecontract. Je gasverbruik zal dalen of zelfs volledig wegvallen, terwijl je stroomverbruik toeneemt. Meer hierover lees je in dit artikel.
Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?
Een warmtepomp verbruikt gemiddeld 2500 tot 3000 kWh per jaar. Dit gemiddelde is echter afhankelijk van het type warmtepomp, de grootte van het te verwarmen huis, en het algehele stroomverbruik van je huishouden. Factoren zoals frequent douchen, het gebruik van een Quooker of jacuzzi kunnen het stroomverbruik verhogen.
Stroomverbruik hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp verbruikt gemiddeld 2000- 2500 kWh per jaar. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Het is een kleinere warmtepomp die elektriciteit opwekt, wanneer dit niet genoeg is voor je stroomverbruik, springt de cv-ketel bij. Met een Hybride warmtepomp kan je tot 50 tot 70 procent minder gas verbruiken. Met een hybride warmtepomp ga je dus niet helemaal van het gas af. Doordat een cv-ketel op sommige moment bijspringt, verbruik je met een hybride warmtepomp minder stroom dan met een elektrische warmtepomp.
Stroomverbruik elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt gemiddeld 5000 tot 6000 kWh per jaar. Dit type warmtepomp elimineert het gebruik van gas volledig. Hoewel het stroomverbruik hoger is dan bij een hybride warmtepomp, zijn de totale energiekosten vaak lager, vanwege het ontbreken van gasverbruik.
Zelf het verbruik van je warmtepomp schatten
Om te bepalen hoeveel stroom je warmtepomp gaat verbruiken, kan je ook zelf een berekening maken. Dit bereken je als volgt:
Bekijk je huidige gasverbruik in je woning (in een jaar)
Vermenigvuldig dit x 10. Hiermee zet je de m³ gas om in kWh stroom.
Bekijk de Seasonal coëfficiënt of performance (SCOP) van je warmtepomp. Dit is de gemiddelde efficiëntie van je warmtepomp over een jaar.
Deel het aantal kWh stroom per jaar door de SCOP van je warmtepomp
Door deze berekening heb je een schatting van het stroomverbruik van je warmtepomp. De SCOP geeft de gemiddelde COP-waarden van heel het jaar aan. COP is de hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsverbruik. De fabrikant geeft deze SCOP af per regio. Je kan je voorstellen dat een warmtepomp in Spanje andere COP-waardes heeft dan een warmtepomp in Nederland. Om je SCOP van je warmtepomp te weten, moet je dus je fabrikant benaderen.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om het verbruik van je warmtepomp te dekken?
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van het type warmtepomp en je energieverbruik. Voor een elektrische warmtepomp heb je gemiddeld 8 tot 12 zonnepanelen nodig. Voor een hybride warmtepomp zijn gemiddeld 5 tot 7 zonnepanelen voldoende. Nadat je het verbruik van je warmtepomp hebt geschat via de bovenstaande berekening, kun je een nauwkeurigere inschatting maken van het benodigde aantal zonnepanelen. Gemiddeld levert één zonnepaneel 315 kWh per jaar op. Dus als je warmtepomp jaarlijks 3000 kWh verbruikt, heb je ongeveer 9 tot 10 zonnepanelen nodig.