Spoedaanvraag energie
Het is mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen voor energie. Hier heeft een energieleverancier bepaalde vereisten voor. Het belangrijkste dat zij willen weten is of het verzoek betrekking heeft op een verhuizing of dat je op hetzelfde adres blijft wonen. Indien het een verhuizing betreft, zijn er leveranciers die het verzoek direct verwerken. Andere leveranciers hebben mogelijk extra bevestiging nodig, zoals een kopie van het koop- of huurcontract. Het kan voorkomen dat de leverancier om borg vraagt. Heb je na het lezen toch vragen? Dan kun je contact opnemen met onze klantenservice.
Hoe werkt een spoedaanvraag?
Een spoedaanvraag voor energie is een versnelde procedure waarmee je snel elektriciteit en/of gas kunt laten aansluiten in een nieuwe woning of bedrijfspand. Dit kan handig zijn als je op het laatste moment hebt besloten te verhuizen of als je dringend energie nodig hebt om andere redenen. Bij een spoedaanvraag voor energie wordt er geprobeerd om de aansluiting zo snel mogelijk te realiseren, vaak binnen enkele werkdagen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden aan een spoedaanvraag. Je zult dan vaak gevraagd worden om bewijs te leveren van de urgentie, bijvoorbeeld door middel van een verhuisdatum of een dringende behoefte aan energie. Ook kunnen er extra kosten verbonden zijn aan een spoedaanvraag, die verschillen per energieleverancier.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle energieleveranciers spoedaanvragen accepteren. Daarom is het verstandig om vooraf contact op te nemen met verschillende energieleveranciers en te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden voor een spoedaanvraag.
Elke elektrische aansluiting moet geregistreerd zijn bij een energieleverancier. Anders maak je gebruik van energie waarvoor je niet betaald hebt. Het kan echter voorkomen dat er (nog) geen bekende energieleverancier is op het adres, bijvoorbeeld bij het verhuizen naar een nieuw of leegstaand pand of huis.
Als de netbeheerder ziet dat er geen energieleverancier bekend is op het leveringsadres, ontvang je daar een bericht over van de netbeheerder en zal de netbeheerder binnenkort de energielevering afsluiten. Dit is wettelijk vastgelegd.
Spoedaanvraag bij een verhuizing
Wanneer je verhuist of al verhuisd bent, kan het soms nodig zijn om snel een energiecontract te regelen. Op het formulier voor de aanvraag kun je aangeven dat het om een verhuizing gaat en de datum van de overdracht van de sleutel vermelden. Bij een spoedaanvraag krijg je binnen de 14 dagen wettelijke bedenktijd de energie geleverd. Als je niet aangeeft dat het om een verhuizing gaat, zal de leverancier de aanvraag voor een spoedaansluiting normaal verwerken en kan het 4 tot 7 weken duren voordat deze is afgerond. Hierdoor is het verstandig om ver van tevoren energie te vergelijken.
Spoedaanvraag op hetzelfde adres
Wanneer je een spoedaanvraag indient zonder dat je gaat verhuizen, zal de energieleverancier hoogstwaarschijnlijk om een borg vragen. Aangezien je nog op hetzelfde adres woont en eerder ook al een energieleverancier had, gaan zij ervan uit dat er problemen waren met de vorige leverancier, wat verklaart waarom je met spoed bevoorraad moet worden. Om zichzelf te beschermen, verzoeken zij om een garantie voordat ze beginnen met de levering. De hoogte van de waarborgsom verschilt per leverancier en kan oplopen tot € 1.000,-. Dit bedrag wordt teruggegeven bij de eindafrekening.
Wat kost een spoedaanvraag energie?
De kosten voor een spoedaanvraag voor energie variëren afhankelijk van de energieleverancier en het land waarin je woont. In sommige gevallen brengen energieleveranciers extra kosten in rekening voor spoedaanvragen, terwijl andere leveranciers dit niet doen.