14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceOpen tot 17:00

Energieverbruik uit duurzame energiebronnen is het afgelopen jaar gestegen

In 2023 is het aandeel hernieuwbare energie in Nederland gestegen naar 17%. Het jaar daarvoor was dit nog 15%. Deze stijging komt voornamelijk door een toename van het gebruik van windenergie en zonne-energie. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 12-6-2024
Laatste update: 12-6-2024
Garantie van Oorsprong
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 12-6-2024
Laatste update: 12-6-2024

Nationale Energieakkoord

In 2023 bestond 17% van het totale energieverbruik in Nederland uit hernieuwbare energie, een stijging van 2% ten opzichte van 2022. Deze toename komt voornamelijk door een hoger verbruik van wind- en zonne-energie. Het totale verbruik van hernieuwbare energie bedroeg 308 petajoule (PJ) in 2023, wat 11% meer is dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd daalde het totale energieverbruik in Nederland naar ruim 1.800 PJ, een daling van 2% ten opzichte van 2022.

De doelstelling van het nationale Energieakkoord uit 2013 is hiermee bereikt: het aandeel hernieuwbare energie in Nederland is in 2023 gestegen naar 17%. Dit is hoger dan de afgesproken 16%.

Toename hernieuwbare bronnen

In 2023 is het gebruik van windenergie met 25% gestegen. Hiervan werd ongeveer 50% geproduceerd door windmolens op zee en 60% door windmolens op land. Deze stijging komt vooral doordat er veel nieuwe windmolens zijn geïnstalleerd. De capaciteit van windmolens op zee groeide met 55% tot bijna 4 gigawatt (GW), terwijl de capaciteit op land met 10% toenam tot bijna 7 GW. De grootste toenames waren te zien in Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland.

Daarnaast is het gebruik van zonne-energie ook gegroeid in 2023 met ongeveer 17%. Dit is voornamelijk te danken aan de installatie van nieuwe zonnepanelen. 

Afname biomassa

Biomassa blijft de grootste bron van hernieuwbare energie, met een gebruik van 106 PJ in 2023. Dit is echter een daling van ruim 3% vergeleken met 2022, dit komt voornamelijk doordat 31% minder biomassa is verbrand bij elektriciteitscentrales. Aan de andere kant steeg het gebruik van biomassa voor elektriciteitsproductie bij bedrijven met 61%, omdat een groter deel van de biomassa nu voldoet aan de Europese duurzaamheidscriteria.

Meer energie uit warmtepompen

Het gebruik van warmtepompen, die warmte uit de buitenlucht of bodem halen, nam in 2023 met 26% toe tot bijna 26 PJ. Deze groei is te danken aan de toegenomen populariteit van warmtepompen als duurzame verwarmingsoplossing vanwege hun efficiëntie en het verminderde gebruik van fossiele brandstoffen. 

Daarnaast stimuleren overheidsmaatregelen en subsidies de aanschaf van warmtepompen, die ook bijdragen aan de groei. 

Aandeel hernieuwbare energie in Nederland blijft onder EU-gemiddelde

In 2022 was het gemiddelde aandeel hernieuwbare energie in de EU 23%, terwijl Nederland met 15% onder dit gemiddelde lag. Dit percentage plaatst Nederland samen met Luxemburg, België, Malta en Ierland in de groep van landen met de laagste percentages hernieuwbare energie in de EU.

Ondanks deze lagere cijfers heeft Nederland in de afgelopen vijf jaar een snellere groei in het aandeel hernieuwbare energie gerealiseerd dan de meeste andere EU-landen. Zweden leidt de ranglijst met 66% hernieuwbare energie, gevolgd door Finland met 48% en Letland met 43%.

Duurzame energie vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract met duurzame energie? Of overweeg je om over te stappen? Bij EnergieKiezer.nl staan we klaar om je te helpen.

Met behulp van onze energievergelijker kun je gemakkelijk op basis van jouw persoonlijke voorkeuren de beste energiedeal vinden. Vergelijk op prijs, duurzaamheid en zekerheid en vind binnen 5 minuten het beste energiecontract voor jouw situatie. Vergelijk nu!