14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceOpen tot 17:00

Energierekening voor zonnepaneelbezitters flink gestegen door terugleverkosten

De kosten voor huishoudens met zonnepanelen stijgen aanzienlijk, vooral voor huishoudens met een vast energiecontract. Dit komt doordat de stroomprijzen dalen maar de terugleverkosten blijven stijgen. In sommige situaties kosten zonnepanelen zelfs geld inplaats van opleveren. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-11-2024
Laatste update: 22-11-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-11-2024
Laatste update: 22-11-2024

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn extra kosten die zonnepaneelbezitters betalen aan hun energieleverancier voor elke kilowattuur (kWh) stroom die zij terugleveren aan het net. Voorheen werden deze kosten verwerkt in de algemene stroomtarieven en betaald door alle klanten. Sinds afgelopen zomer rekenen bijna alle leveranciers deze kosten aan klanten met zonnepanelen.

Kosten voor zonnepaneelbezitters lopen op

Huishoudens met zonnepanelen betalen gemiddeld honderden euro’s meer per jaar dan een half jaar geleden. Terwijl klanten zonder zonnepanelen profiteren van lagere stroomprijzen, worden zonnepaneelbezitters geconfronteerd met extra kosten, vooral als zij meer stroom opwekken dan verbruiken. Een gezin dat 3.500 kWh aan stroom verbruikt en evenveel teruglevert, betaalt nu gemiddeld € 340,- per jaar. Een half jaar geleden lag dat bedrag nog € 315,- lager. Wie méér teruglevert dan verbruikt, kan zelfs duurder uit zijn dan huishoudens zonder zonnepanelen. 

Vooral bij grotere zonnepaneelsystemen (meer dan 12 panelen) merk je deze extra kosten snel. 

Terugverdientijd van zonnepanelen stijgt 

De terugverdientijd van zonnepanelen is door de invoering van terugleverkosten aanzienlijk verlengd. Waar deze eerder rond de zeven jaar lag, is dit nu gemiddeld veertien jaar. Bij systemen die meer stroom terugleveren dan verbruiken, kan de terugverdientijd oplopen tot twintig jaar of meer.

Daarbij is er bezorgdheid dat deze situatie de overgang naar duurzame energie vertraagt, wat uiteindelijk een negatieve impact kan hebben op de klimaatdoelstellingen.

Zonnepanelen minder aantrekkelijk

De complexiteit rondom terugleverkosten ontmoedigt consumenten om zonnepanelen aan te schaffen. Voor bestaande zonnepaneelbezitters is het kiezen van een passend energiecontract lastig. Het gebrek aan transparantie en flexibiliteit bij energieleveranciers leidt tot frustratie en onduidelijkheid bij consumenten.

Wat kun je nu het beste doen als zonnepaneelbezitter?

  • Vergelijk energiecontracten zorgvuldig:
    Kies een energiecontract dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie en energieverbruik. Door verschillende contracten te vergelijken, kun je eenvoudig een optie vinden die beter aansluit bij jouw behoeften en mogelijk kosten bespaart.

  • Overweeg een thuisbatterij:
    Met een thuisbatterij kun je opgewekte stroom opslaan en gebruiken op momenten waarop je zelf geen stroom opwekt, zoals ’s avonds of op bewolkte dagen. Dit maakt je minder afhankelijk van het energienet en kan helpen om terugleverkosten te verminderen. Controleer echter wel of dit rendabel is in jouw situatie.

  • Houd ontwikkelingen in de gaten:
    Nieuwe regelgeving of subsidies kunnen invloed hebben op de financiële voordelen van zonnepanelen.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ben jij benieuwd of je met je huidige contract nog goed zit met je zonnepanelen of wil je graag overstappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bij het vergelijken nemen we ook duurzame oplossingen, zoals een thuisbatterij, laadpaal en/of warmtepomp, mee in het vergelijkingsproces. Hierdoor kun je het beste energiecontract vinden op basis van jouw persoonlijke situatie.

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract met zonnepanelen via EnergieKiezer.nl!