Elektrische auto als thuisbatterij: hoe werkt het?
Steeds meer mensen wekken zelf stroom op met zonnepanelen. Op zonnige dagen is de kans groot dat je niet alle energie direct in huis verbruikt en deze teruglevert aan het net. Met de stijgende terugleverkosten en de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 wordt het steeds interessanter om zelf energie op te slaan. Een elektrische auto kan daarbij een slimme oplossing zijn! Maar hoe werkt dit precies, en wat zijn de voordelen? Wij leggen het uit.



Kan je een auto gebruiken als thuisbatterij?
Je kunt een elektrische auto gebruiken als thuisbatterij door energie op te slaan en deze later weer af te geven. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de technologie die de auto ondersteunt. Je kunt de opgewekte zonne-energie overdag opslaan in de accu van je auto en deze ‘s avonds gebruiken voor je huis of zelfs terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Hoe gebruik ik een auto als thuisbatterij?
Wil je een elektrische auto als thuisbatterij gebruiken? Dan moet de auto beschikken over bi-directionele laadtechnologie en een geschikte laadpaal. Het proces werkt als volgt:
Opladen:
Overdag wekken je zonnepanelen energie op, het deel wat je niet direct verbruikt wordt gebruikt om je auto op te laden. De energie wordt dan tijdelijk opgeslagen in de accu van je auto.
Gebruik in huis:
‘s Avonds, wanneer de zon niet schijnt, kan de auto via een bi-directionele laadpaal de opgeslagen energie terugleveren aan je huis, zodat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Teruglevering aan het net:
Bij V2G-technologie kan overtollige energie ook worden teruggeleverd aan het net, wat helpt bij het balanceren van het elektriciteitsnet en in sommige gevallen een vergoeding kan opleveren.
Wat is bi-directioneel laden?
Bidirectioneel laden betekent dat een elektrische auto niet alleen stroom kan ontvangen (opladen), maar ook terug kan leveren. Dit is de basis voor het gebruik van een auto als thuisbatterij. Er zijn twee belangrijke toepassingen van bi-directioneel laden: Vehicle to Load (V2L) en Vehicle to Grid (V2G).
Wat is Vehicle to Load (V2L)?
Met Vehicle to Load (V2L) kun je apparaten rechtstreeks aansluiten op je elektrische auto en van stroom voorzien. Denk aan het opladen van een laptop, het voeden van een koelkast of zelfs een elektrisch kooktoestel tijdens een kampeertrip. Makkelijk gezegd heb je een stopcontact, maar dan in of aan je auto. Hierbij moet de auto aan staan.
Je kunt er ook voor kiezen om een adapter in de laadpoort te steken. Dan verander wordt de laadpoort een echt stopcontact. Hierbij kan de auto ook uit staan.
Bij de meeste elektrische auto’s, kun je max. 3,6 kW (16 A bij 230 V) aan vermogen gebruiken. Dit is hetzelfde als één groep in je meterkast thuis.
Wat is Vehicle to Grid (V2G)?
Vehicle to Grid (V2G) is een stapje verder dan V2L, hierbij kun je laden én ontladen via dezelfde laadkabel. Dit betekent dat er speciale hardware in zowel de auto als de laadpaal moet zitten om dit mogelijk te maken.
Hoewel sommige elektrische auto’s al beschikken over de juiste hardware, is bi-directioneel laden op dit moment nog niet operationeel. Dit komt doordat er nog een gebrek is aan de juiste laadpalen en benodigde software. Autofabrikanten hebben aangekondigd deze technologie stapsgewijs beschikbaar wordt, maar wanneer is nog niet duidelijk.
Kun je geld verdienen met bi-directioneel laden?
Met een elektrische auto die bi-directioneel kan laden, kun je in combinatie met een dynamisch energiecontract profiteren van variabele stroomtarieven. Dit betekent dat je de auto kunt opladen op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is en deze energie later kunt gebruiken of terugleveren wanneer de prijs hoger ligt. Hierdoor kun je direct besparen op je energierekening of zelfs een vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom.
Daarnaast is er de mogelijkheid om te handelen op de onbalansmarkt. Dit houdt in dat je energie opslaat of teruglevert afhankelijk van het aanbod en de vraag op het elektriciteitsnet.
Welke auto als thuisbatterij?
Niet elke elektrische auto ondersteunt bi-directioneel laden. Op dit moment zijn er slechts enkele modellen die V2G of V2L mogelijk maken, zoals de Nissan Leaf, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 en bepaalde modellen van Volkswagen.
Daarnaast is een geschikte laadpaal nodig die bi-directioneel laden ondersteunt.
Maakt de auto de thuisbatterij overbodig?
Een elektrische auto als thuisbatterij is een interessante oplossing, maar het heeft ook beperkingen. Je auto moet bijvoorbeeld thuis zijn en voldoende opgeladen zijn om stroom terug te leveren. Bovendien gebruik je de auto primair om te rijden, wat betekent dat je niet altijd kunt rekenen op de opgeslagen energie. Een vaste thuisbatterij biedt meer stabiliteit, terwijl een elektrische auto juist flexibel inzetbaar is.
Wat zijn de mogelijkheden, voor- en nadelen?
Een elektrische auto als thuisbatterij klinkt als een goed alternatief voor de thuisbatterij. Zo kun je je eigen zonne-energie opslaan en gebruiken op een ander moment. Kun je de energiekosten verlagen en eventueel extra inkomsten genereren door teruglevering. Ook heb je een extra noodstroomvoorziening bij uitval. Er zitten ook nog andere voor- en nadelen aan, deze zijn als volgt:
Voordelen
Duurzaam en milieuvriendelijk.
Helpt piekbelasting op het net te verminderen.
Flexibel in energiegebruik en teruglevering.
Nadelen
Laadverlies van 10-20% bij omzetting van stroom.
Extra slijtage aan de accu door vaker opladen en ontladen.
Niet elke auto ondersteunt bi-directioneel laden en een speciale laadpaal is nodig.
Dynamische energie vergelijken
Overweeg jij om je auto als thuisbatterij te gebruiken? Dan heb je een dynamisch energiecontract nodig om hier optimaal van te profiteren. Via EnergieKiezer kun je eenvoudig alle energiecontracten met elkaar vergelijken. In onze vergelijker houden we ook rekening met slimme apparaten zoals een thuisbatterij, zonnepanelen, een laadpaal en een warmtepomp.
Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vergelijk nu!