14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceOpen tot 17:00

Ook in 2023 aantal daken met zonnepanelen toegenomen

Ondanks de onduidelijkheid rondom de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten, installeerden Nederlanders in 2023 massaal zonnepanelen op hun daken. Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is met 22% gestegen. Dit is een kleinere stijging vergeleken met 2022, blijkt uit onderzoek van het CBS.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2024
Laatste update: 19-6-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2024
Laatste update: 19-6-2024

Ontwikkeling zonnepanelen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland zo'n 2,8 miljoen zonnepaneleninstallaties zijn geplaatst. Het grootste deel hiervan, 2,5 miljoen, zijn woningen met zonnepanelen. De rest van de installaties ligt op bedrijfspanden. Samen hebben deze panelen een vermogen van 239 miljoen Kilowatt (kW).

Het aantal woningen met zonnepanelen heeft de afgelopen tien jaar een enorme groei doorgemaakt. Vergeleken met 2013 lagen er eind vorig jaar veertig keer zoveel zonnepanelen op onze daken. Door dalende prijzen zijn zonnepanelen steeds rendabeler geworden en is de terugverdientijd gedaald.

Afschaffen salderingsregeling

De procentuele stijging van het aantal woningen met zonnepanelen in 2023 is iets lager dan 2022. Dit komt voornamelijk door de discussie in de Eerste en Tweede kamer over het afschaffen van de salderingsregeling.  

Hoewel de salderingsregeling in 2023 bleef bestaan, heeft het aankomende kabinet besloten de regeling voor kleinverbruikers af te schaffen. Het plan van demissionair klimaatminister Rob Jetten was om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen. In plaats daarvan wordt deze regeling in 2027 in één keer afgeschaft. 

Terugleverkosten

Sinds 2024 rekenen bijna alle energieleveranciers kosten voor de stroom die zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet. Dit is een gevolg van de stijgende populariteit van zonnepanelen in de voorgaande jaren. Omdat steeds meer mensen zelf energie opwekken, brengt dit extra kosten met zich mee voor energieleveranciers. Gemiddeld gebruiken mensen 30% van hun opgewekte energie zelf, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Doordat er steeds meer stroom wordt terugleverd aan het net zijn er zelfs momenten dat de stroomprijs negatief is. Dit kan kosten veroorzaken voor de energieleverancier, waardoor je terugleverkosten moet betalen over de teruggeleverde energie. 

Alle zonnepanelen leverden vorig jaar 20.000 gigawattuur aan stroom. Dit is voldoende om alle Nederlandse huishoudens een jaar van elektriciteit te voorzien en vormt 17 procent van de totale energieproductie. 

Blijven zonnepanelen een voordelige keuze?

Zonnepanelen blijven een duurzame investering op de lange termijn. Ondanks het afschaffen van de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf uiteindelijk altijd terug. Door goed de leveranciers te vergelijken, kun je een keuze maken die zorgt dat je zonnepanelen zich zo snel mogelijk terugverdienen.  

Energie met zonnepanelen vergelijken?

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past. 

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract voor zonnepanelen met EnergieKiezer.nl!